10 Amalan Membuka Pintu Rezeki

Salam pembaca,

Dalam kita mencari rezeki biarlah dari sumber yang halal supaya kita memperoleh kebaikan dunia dan akhirat.. Jangan di sebabkan nak cepat senang, nak hidup mewah, nak mendapat pujian dan sebagainya kita pilih jalan yang salah.. Biarlah apa yang kita ada pada hari ini mendapat keberkatan dan rahmat dari Nya..

Dan jika kita dimurahkan rezeki jangan pula bongkak, takbur dan menunjuk-nunjuk.. Biarlah bersederhana dan merendah diri.. Sesungguhnya rezeki itu datangnya dari Allah s.w.t, dan jika kita kufur dengan nikmat yang diberikannya, Allah s.w.t akan tarik semula rezeki yang diturunkan.. Hendakhlah kita sentiasa bersyukur dengan apa yang ada..

percuma keahlian shaklee

Sumber gambar dari Google

Jika kita rasa pintu rezeki susah nak masuk, cuba audit balik diri amalan harian kita.. Kalau banyak yang lopong jom kita perbaiki dan tingkatkan amalan rohani..  Semoga kita sentiasa dimurahkan rezeki dan paling penting diberkati.. 🙂

 

SEPULUH JALAN YANG MEMBUKA PINTU REZEKI

 1. Taqwa

 “Barangsiapa yang bertaqwa kepada ALLAH SWT nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.Dan memberikannya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada ALLAH nescaya ALLAH akan mencukupkan (keperluan) nya. Sesungguhnya ALLAH melaksanakan urusan (yang dikehendaki) nya. Sesungguhnya ALLAH telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.” (Surah ath-Thalaq: 2-3).  -ayat seribu dinar-

2. Tawakkal

 Nabi SAW bersabda: “Seandainya kamu bertawakkal kepada ALLAH dengan sebenar-benar tawakkal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

3. Solat

Firman ALLAH dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

4. Istighfar

“Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan memperbanyakkan harta dan anak-anakmu dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai.” (Surah Nuh: 10-12).

“Barangsiapa memperbanyak istighfar (mohon ampun kepada ALLAH), nescaya ALLAH menjadikan untuk setiap kesedihannya jalan keluar dan untuk setiap kesempitannya kelapangan, dan ALLAH akan memberinya rezeki (yang halal) dari arah yang tiada disangka-sangka.” (HR Ahmad, Abu Dawud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim).

5. Silaturrahim

Imam Bukhari meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Siapa yang senang untuk dilapangkan rezekinya dan di akhirkan ajalnya (di panjangkan umurnya), hendaknyalah ia menyambung (tali) silaturrahim.”

6. Sedekah

Sabda Nabi SAW: “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)

7. Berbuat Kebaikan

“Barangsiapa yang datang dengan (membawa) kebaikan, maka baginya (pahala) yang lebih baik daripada kebaikannya itu; dan barangsiapa yang datang dengan (membawa) kejahatan, maka tidaklah diberi pembalasan kepada orang-orang yang telah mengerjakan kejahatan itu, melainkan (seimbang) dengan apa yang dahulu mereka kerjakan.” (Surah Alqashash:84)

Nabi bersabda: “Sesungguhnya ALLAH tidak akan zalim kepada hamba-Nya yang berbuat kebaikan. Dia akan dibalas dengan diberi rezeki di dunia dan akan dibalas dengan pahala di akhirat.” (HR. Ahmad)

8. Berdagang

Dan Nabi SAW bersabda: “Berniagalah, kerana sembilan dari sepuluh pintu rezeki itu ada dalam perniagaan.” (Riwayat Ahmad)

9. Bangun Pagi

Fatimah (puteri Rasulullah) berkata bahawa saat Rasulullah SAW melihatnya masih terlentang di tempat tidurnya di pagi hari, Baginda SAW mengatakan kepadanya, “Puteriku, bangunlah dan saksikanlah kemurahan hati Tuhanmu, dan janganlah menjadi seperti kebanyakan orang. ALLAH membahagikan rezeki setiap harinya pada waktu antara mulainya subuh sampai terbitnya matahari.” ( H.R. Al-Baihaqi)

Aisyah r.ha juga menceritakan sebuah hadits yang hampir sama maknanya, yang mana Rasulullah SAW bersabda, “Bangunlah pagi-pagi untuk mencari rezekimu dan melakukan tugasmu, kerana hal itu membawa berkah dan kejayaan.” (H.R. At-Tabarani)

10. Bersyukur

“Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.” (Surah Ibrahim:7)

#Terima kasih kepada empunya artikel yang sudi berkongsi ilmu.. 🙂

 

p/s: Bukan senang nak senang, bukan susah nak susah…

Follow Cheq Eem on Google+!

Cheq eem
Shaklee Independent Distributor
ID 917511

SMS/WhatsApp – 012-3257744

Hubungi Kami | Order Produk

Tags:  

2 comments to 10 Amalan Membuka Pintu Rezeki

  • Khir Khalid  says:

    Subhanallah.. t kasih diatas perkongsian. Semoga bersama semua beroleh keberkatan & dimurahkan rezeki.. aamiin.

    • Cheq Eem  says:

      sama2 khir… sekadar perkongsian dengan rakan2…. aminn…..

Isikan Komen Anda Disini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.