Monthly Archives June 2013

Laju Giler Ker Blog Anda?

Ahhh!!.. lembab la blog ni! Maunyer berjanggut tunggu loading ni. Tutup jer lah.” Pernah tak anda mengalami situasi begini?. Mesti bosan kan?

laju-giler-ker-blog-anda-vitamin4kesihatan-shaklee

Jika anda seorang blogger atau yang menjalankan bisnes mengunakan blog, pernah tak anda menguji kelajuan page loading untuk blog anda? Kadang-kadang kalau blog mengambil masa yang lama untuk selesai loading menyebabkan pembaca ataupun pengunjung blog anda malas nak menunggu. Page loading speed juga amat penting yer untuk blog anda, kalau blog anda lambat takde siapa nak menunggu untuk setiap page selesai loading untuk tontonan pengunjung blog anda. Saya pun sentiasa pastikan page loading speed sentiasa berada ditahap yang bagus dan tidak terlalu perlahan.

Tetapi ini bukan perkara yang senang untuk dilaksanakan oleh kerana banyak juga faktor-faktor yang menentukan samaada blog anda laju atau tidak. Antara faktor-faktor yang biasa adalah seperti:

  1. Blog yang mempunyai 70%-100% text adalah lebih laju daripada blog yang mempunyai gambar.
  2. Blog ya...
Jom Baca Lebih Lanjut.......

Jerebu oh Jerebu! – Nyah Ko Dari Sini

Jerebu oh Jerebu!

jerebu-haze-kuala-lumpur-vitamin4kesihatan

Sumber gambar : mstar.com.my

Ini telah menjadi masalah negara kita sejak kebelakangan ini. Boleh dikatakan tiap-tiap tahun negara kita mengalami masalah jerebu ni berikutan daripada tindakan pembakaran terbuka di negara jiran atau pun di negara sendiri. Di Malaysia pun kalau diperhatikan masih ramai juga melakukan pembakaran secara terbuka tetapi rasanya masih lagi ditahap terkawal. Saya nak kongsi info sikit daripada moh.gov.my mengenai Jerebu, jom baca!..

Apa itu Jerebu?

Jerebu adalah satu keadaan di mana kualiti udara yang tidak baik dengan kehadiran partikel di atmosfera yang akan mengurangkan jarak penglihatan. Ia disebabkan oleh campuran kombinasi bahan pencemar udara yang tinggi yang dilepaskan merata-rata dan menyerap sinaran matahari di atmosfera. Bahan-bahan utama pencemar udara semasa jerebu  adalah seperti bahan partikel yang berukuran kurang daripada 10mm/m3 diameter, ozon, gas karbon monoksida, gas nitrogen dioksida ataupun sulfur dioksida...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Selera Makan Anak Bertambah Dengan Meal Shakes

Salam Pembaca,

Anak-anak kalau tak memilih masa makan senang hati mak dan ayah kan. Tapi kalau yang memilih pula macam mana? Buah-buahan pun tak suka makan. Bila diberi makan nasi, sayur pulak di tolak nya. Macam mana anak-anak nak dapat khasiat zat, protein, mineral untuk kesihatan mereka. Sedangkan pada peringkat ini lah anak-anak memerlukan nutrisi penting untuk tumbesaran mereka.

shaklee trial pack

Ibu yang bijak pasti berikan khasiat yang terbaik untuk si Manja. Dengan Meal Shakes, minuman berperisa vanilla membantu meningkatkan selera anak-anak, menjaga kesihatan mereka dan menyediakan nutrisi penting untuk tumbesaran yang sihat.

Sekilas pandang 7 FAKTA penting Meal Shakes

meal shakes rita rudaini

Meal Shakes Shaklee menyediakan hidangan lengkap dan asid amino serta nutrisinya mudah diserap untuk kegunaan seharian. Ia diperbuat daripada bahan semulajadi – buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin (sejenis susu) dan lain-lain...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Atasi Masalah Stok Susu Ibu Semasa Berpuasa

Salam pembaca,

Alhamdulillah, jika dipanjangkan umur tak lama lagi kita akan menyambut bulan Ramadhan. Bila sebut pasal Ramadhan atau bulan puasa sinonim sangat dengan sambutan raya kan. Masing-masing dah sibuk dengan jual beli kain, tempah baju, tempah biskut raya, ganti puasa dan sebagainya. Tapi jangan pula kita lupa amalan yang harus ditingkatkan sepanjang bulan puasa nanti ye.  Berlipat ganda pahala yang boleh kita dapat nanti.

kebaikan susu ibu

Khasiat Susu Ibu Untuk Bayi

Bagaimana pula dengan ibu-ibu yang sedang menyusukan anak? Dah standby stok susu sepanjang bulan puasa nanti?  Secara asasnya sepanjang tempoh kita berpuasa, pengeluaran susu akan terjejas sedikit. Ini kerana badan yang cepat letih, kurang ambil makanan yang berkhasiat, waktu datang haid serta kurang rehat boleh menggangu pengeluaran susu badan.

Jadi saya nak kongsikan dengan pembaca di sini artikel yang saya rujuk dari Baby Center Malaysia mengenai penyusuan badan di bulan puasa.

Adakah berpuasa semasa menyusukan akan membaha...

Jom Baca Lebih Lanjut.......