Category Diving Log

6 Sebab Kenapa Menyelam Sangat Best

Salam pembaca,

Kalau ada yang bagi tahu menyelam itu tak best dan bahaya ianya adalah satu tanggapan yang patut di buang jauh-jauh. Boleh jadi orang tu ada pengalaman yang tak menyeronokan, atau pun  menyelam kerana terpaksa. Padahal menyelam ni adalah satu aktiviti sukan yang sangat best. Bukan semua orang berpeluang untuk menerokai kehidupan dasar laut. Tapi kalau peluang itu ada kenapa kita biarkan begitu saja. Dan kalau kita ada fobia dengan air, kenapa tak cuba cabar diri sendiri untuk lawan rasa takut tu.

Pokok pangkalnya kalau betul-betul minat untuk menyelam, jangan biarkan cita-cita dan impian terkubur begitu sahaja. Cepat-cepat daftarkan diri dengan mana-mana pusat kendalian PADI. Serious, memang best gila kalau duduk bawah laut. Saya bagi 6 sebab kenapa menyelam ke dasar laut sangat best.

cartoon-scuba-diver-hi

1. Berenang bersama hidupan laut

Inilah tujuan utama ambil lesen menyelam. Nak melihat sendiri hidupan di dasar laut depan mata. Kalau nak tengok pergi pusat aquaria pun boleh...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Diving Log: Pengalaman Mengambil PADI Open Water Diver Course

Salam pembaca,

Alhamdulillah.. Dah berjaya mendapatkan lesen menyelam dengan PADI di Pulau Tioman akhir bulan lepas. Seramai 12 orang yang menyertai trip ke sana, 8 orang perempuan dan 4 orang lelaki termasuk 2 orang instructor. Sesi kali ni GIRL POWER sebab ramai perempuan. Hehe.. Cuma 6 orang sahaja termasuk kami berdua yang baru nak ambil lesen Open Water Diver Course, 1 orang ambil Advanced Open Water Diver Course, 3 orang buat Fun Dive dan lagi 2 orang ialah instructor.

Kami sampai jam 4.30 pagi di stesen bas Mersing, Johor. Dari stesen bas ke jeti feri, kami jalan kaki sahaja. Feri bertolak jam 6.30 pagi dan sampai di jeti Kg. Salang, Pulau Tioman jam 8.30 pagi. Sampai sahaja di sana, terus check-in bilik dan sarapan pagi. Kemudian instructor bagi sedikit penerangan apa aktiviti yang akan dilakukan pada hari tersebut. Jadi pukul 10.00 pagi dah kena bersedia untuk buat sesi menyelam yang pertama. Tak sempat rehat ok. Penat sebab tak cukup tidur tak hilang lagi...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Diving Log: Teori kelas, Exam dan Confined Water

Salam pembaca,

Ingat tak dulu saya pernah tulis satu entri tentang Discover Scuba Diving? Kalau yang belum baca lagi boleh dekat sini. So kali ni nak kongsi kisah dan perjalanan untuk mengambil lesen menyelam. Walaupun ada setengah orang cakap “tak susah pun nak ambil lesen”. Lepas tu “kalau ambil exam mesti lepas”.  Dan “kalau tak pandai berenang pun takda hal punyalah”. Tapi di sudut hati nie (cewah.. ) mesti akan ada perasaan “Betul ke kata-kata member nie?  Tak kan lah senang macam tu je kot nak ambil lesen menyelam..” Haa… daripada dengar cakap orang lebih baik cuba sendiri. Baru kita tahu senang atau pun susah.

Husband pun macam biasa memulakan kerja-kerja KGB dan siasat apa yang perlu kita tahu untuk mengambil lesen. Dia banyak lah baca artikel dekat internet sebagai langkah persediaan. Saya masa tu tengah banyak kerja memang tak sempat lah nak baca sangat semua link yang dia bagi. Kalau baca pun gitu-gitu jer. Ekekeke..

open-water-certification-card

So lepas buat keputusan nak ambil juga lesen menyel...

Jom Baca Lebih Lanjut.......