Category Info Pengambilan Vitamin

Kebaikan Minyak Ikan, DHA, EPA, OMEGA 3 Untuk Kesihatan

Kita selalu dengar tentang suplement yg berasaskan minyak ikan atau fish oil untuk kesihatan kita.. Tetapi kita jarang untuk ambil tau dengan lebih lanjut ape kelebihan yang ada dlm minyak ikan.. Tahukah anda bahawa minyak ikan ini dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan tubuh badan kita..  Jom cekidout…

fish-oil-minyak-ikan-omega-3-vitamin4kesihatan
Sumber utama

Sumber utama DHA ialah dari ikan laut dalam seperti salmon, ikan kod, ikan tuna dan ikan mackerel. Persediaan minyak ikan (fish oil) yang banyak dijual di farmasi-farmasi mengandungi DHA dan satu lagi bahan yang dinamakan EPA. DHA dan EPA membentuk Omega-3.

“Fish oil is used for a wide range of conditions. It is most often used for conditions related to the heart and blood system. Some people use fish oil to lower blood pressure or triglyceride levels (fats related to cholesterol). Fish oil has also been tried for preventing heart disease or stroke. The scientific evidence suggests that fish oil really does lower high triglycerides, and it also seems to help prev...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Kebaikan Vitamin E Untuk Kulit Cantik Semulajadi

Salam pembaca,

Alhamdulillah diberi kesempatan untuk berkongsi cerita tentang kesihatan. Bulan nie agak sibuk dengan kerja di pejabat, tapi tetap cari masa untuk menulis dalam blog. Kali ni saya nak cerita pasal vitamin E. Saya ada terbaca satu artikel ni pada saya agak lengkap penerangan tentang manfaat vitamin E untuk kesihatan. Jadi saya copy paste entri tersebut di sini supaya pembaca dapat faham dan tahu kenapa vitamin E sangat bagus dalam penjagaan kesihatan. Lebih-lebih lagi untuk penjagaan kulit cantik secara semulajadi.

Jom kita baca.

set kulit cantik shakleeKebaikan vitamin e sangat sinonim jika ingin memiliki kulit yang cantik, tegang dan berseri.

______________________________________________________________________________________

BENEFITS OF VITAMIN E

The benefits of vitamin e for the overall good health of individuals are substantial. In particular, vitamin e is very important in healthy and proper skin care as discussed below.

Benefits of Vitamin E for Skin

In terms of skin health and skin car...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Dulu Tak Suka Makan B-Complex Tapi Sekarang

Salam pembaca,

Dulu-dulu saya tak suka makan B-Complex. Yang pertama sebab bila buka botol B-Complex tu ada satu bau yang saya tak suka sangat. Tak tau nak cakap macam mana baunya. Tapi bau tersebut memang saya tak suka lah. Kemudian bila dah makan B-Complex saya perasan setiap kali buang air, mesti urin warna kuning pekat. Orang cakap B-Complex bagus untuk kesihatan, jadi saya pun makan lah. Tapi lama-lama tak tahan dengan bau tersebut dan tak rasa kesan nya untuk kesihatan. Jadi saya terus tak makan dah B-Complex.

Itu kisah saya kali pertama kenal B-Complex dari jenama X. Saya beli dari farmasi untuk tujuan kesihatan dan tenaga. Tahu pasal kebaikan B-Complex pun sikit-sikit jer dari jurujual. Dia cakap bagus, kita pun makan jer lah. Tak sampai sebotol pun saya makan B-Complex tersebut, lepas tu biarkan jer. Bila difikirkan ruginya beli tapi tak makan. Huhu..

Tapi sekarang ni dah terbalik pula. Setiap hari mesti ambil B-Complex selepas makan...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Ambil Vitamin Tapi Tidak Berkesan

Salam buat pembaca,

Pernahkah anda berada di dalam situasi seperti di bawah:-

Situasi A:

Saya dah makan vitamin Shaklee tapi kenapa tak nampak kesannya pun? Badan tetap rasa letih jugak.

Situasi B:

Saya dah makan set kecantikan kulit Shaklee TAPI kenapa jerawat masih keluar? Kenapa parut masih ada? Kenapa kulit masih rasa kering?

Situasi C:

Saya dah makan set kurus Shaklee TAPI kenapa berat saya tak turun?

Hmm… Bila pengguna datang bertanya soalan seperti di atas, saya pula akan bertanya?

Ambil vitamin masa bila?

Pengambilan air putih berapa liter satu hari?

Ada jaga pemakanan tak?

Dah berapa hari ambil vitamin? Konsisten tak cara pengambilan?

Pada saya jika kita tidak kenal sifat vitamin yang kita ambil, jika kita kurang minum air putih, jika kita makan ikut selera anak tekak dan jika kita on off ambil vitamin kita tidak akan dapat rasa kesan selepas ambil vitamin. Kenapa saya katakan begitu? Saya bagi 5 sebab kenapa ambil vitamin tapi tiada kesan.

1...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Info, Tips and Cara Pengambilan Vitamin

Dekat sini saya nak kongsikan sedikit info dan tips kepada korang tentang cara pengambilan vitamin seharian. Cara pengambilan vitamin pon kene betul caranya baru dapat hasil yang memuaskan, bukan nya main makan. Sama jugak macam kita nak memasak. Contoh nya masak nasi, setiap jenis beras lain sukatan air yg diperlukan. Eh, tetiba ada tips memasak plak.. Hehe.. Itu saya bagi contoh jer..

Jadi sebelum makan segala jenis vitamin kenal pasti dulu kandungan vitamin yang kita amek. Sebabnya setiap vitamin itu mempunyai fungsi nya yg tersendiri. Jom baca list di bawah nie sebagai panduan korang semua dan jugak saya…

1. Protein- Sebaiknya diambil di waktu pagi semasa pesut kosong..kerana waktu pagi metabolisme kita tinggi..

2. Alfalfa- Tidak boleh diambil bersama Vit E atau GLA.. Vit E akan menghalang penyerapan alfalfa

3. Ostematrix- Kalsium sebaiknya diambil di waktu malam..sebelum tidur

4. Vit C- Patahkan 2 dahulu semasa demam, batuk atau selsema

5...

Jom Baca Lebih Lanjut.......