Category Set Penyusuan

Khasiat Susu Ibu Boleh Mencegah Diabetes Di Usia Muda

Salam pembaca,

Baru-baru ni saya ada post keratan akhbar dari The Star pasal ‘Young and Diabetic’ .. Jika ada yang perasan sejak akhir-akhir ni isu penyakit kencing manis sering kali di bincangkan.. Tambahan pula semasa belanjawan negara dibentangkan kerajaan telah menarik semula subsidi gula.. Tapi saya rasa kempen kesedaran penyakit kencing manis adalah sempena ‘World Diabetes Day’ yang disambut setiap tahun pada 14 November.. Kempen sebegini sepatutnya  diingatkan selalu supaya kita sentiasa beringat dan berjaga..

Susu Ibu vs Susu Formula

Baru-baru ni saya ada terbaca kenyataan Dr. Zubaidi Ahmad mengenai mengapa orang dewasa mudah mendapat kencing manis di usia muda di dalam FB fanpage beliau.. Agak menarik kenyataan yang beliau tuliskan dan saya rasa elok dikongsikan bersama dengan rakan blogger yang lain terutama golongan ibu muda.. Jom kita baca..

Agaknya mengapa ramai orang dewasa mudah mendapat penyakit kencing manis (diabetesmellitus) di usia muda?Dalam satu kajian yang ...
Jom Baca Lebih Lanjut.......

Pilihan Supplement Penyusuan Shaklee Yang Popular dan HOT

Salam pembaca,

Saya percaya ramai wanita yang bergelar ibu ingin teruskan memberi susu badan untuk anak mereka dari bayi sehinggalah usia anak mencecah umur 2 tahun. Khasiat susu ibu tidak perlu disangkal lagi dalam membantu perkembangan kesihatan mental dan fizikal anak-anak. Sebab itu ramai ibu yang berusaha menjaga pemakanan, mencari makanan tambahan serta mendalami ilmu penyusuan bagi memastikan stok susu badan berterusan.

Perlukah ambil supplement untuk penyusuan?

Mungkin ada yang berpendapat mak kita pada zaman dahulu tak perlu ambil supplement tapi masih lagi mampu bf anak-anak. Ya, memang betul pendapat tersebut. Tapi jika kita bandingkan persekitaran pada zaman dahulu dengan zaman sekarang adakah sama? Hakikatnya, pada hari ini kita mudah terdedah dengan pencemaran udara, sumber makanan yang tinggi bahan kimia, air yang tidak bersih, tekanan di tempat kerja dan lain-lain lagi. Disebabkan faktor sebegini lah yang menyebabkan badan kekurangan nutrisi yang secukupnya.

tips ibu menyusu

Oleh sebab...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Atasi Masalah Stok Susu Ibu Semasa Berpuasa

Salam pembaca,

Alhamdulillah, jika dipanjangkan umur tak lama lagi kita akan menyambut bulan Ramadhan. Bila sebut pasal Ramadhan atau bulan puasa sinonim sangat dengan sambutan raya kan. Masing-masing dah sibuk dengan jual beli kain, tempah baju, tempah biskut raya, ganti puasa dan sebagainya. Tapi jangan pula kita lupa amalan yang harus ditingkatkan sepanjang bulan puasa nanti ye.  Berlipat ganda pahala yang boleh kita dapat nanti.

kebaikan susu ibu

Khasiat Susu Ibu Untuk Bayi

Bagaimana pula dengan ibu-ibu yang sedang menyusukan anak? Dah standby stok susu sepanjang bulan puasa nanti?  Secara asasnya sepanjang tempoh kita berpuasa, pengeluaran susu akan terjejas sedikit. Ini kerana badan yang cepat letih, kurang ambil makanan yang berkhasiat, waktu datang haid serta kurang rehat boleh menggangu pengeluaran susu badan.

Jadi saya nak kongsikan dengan pembaca di sini artikel yang saya rujuk dari Baby Center Malaysia mengenai penyusuan badan di bulan puasa.

Adakah berpuasa semasa menyusukan akan membaha...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Khasiat Susu Ibu Menjadikan Anak Lebih Pintar

Salam pembaca,

Salah satu khasiat susu ibu ialah membantu perkembangan otak anak-anak menjadikan mereka lebih cerdik dan pintar. Patutlah ramai ibu-ibu di luar sana berusaha untuk menyusukan anak mereka sehingga umur 2 tahun. Tapi bagaimana khasiat susu ibu menjadikan anak lebih pintar? Saya kongsikan dengan anda di sini penerangan daripada Profesor Madya Dr Poh Bee Koon, Pakar Pemakanan.

Otak Lebih Pintar Dengan Susu Ibu

Fahami bagaimana susu ibu membantu perkembangan otak.

Oleh Professor Madya Dr Poh Bee Koon, Pakar Pemakanan.

Brain
Otak kita merangkumi banyak bahagian yang menjalankan fungsi tertentu seperti menghubungkan penglihatan, perasaan, bahasa, dan pergerakan. Dalam setiap bahagian otak, terdapat berjuta-juta neuron (sel saraf), yang menghantar mesej kepada satu sama lain melalui sinaps. Hubungan ini membolehkan pelbagai bahagian berkomunikasi dan berfungsi bersama-sama.

Beberapa tahun pertama hayat si manja adalah jangka waktu paling intensif dalam perkembangan ...

Jom Baca Lebih Lanjut.......