Category Tips Kesihatan

Tips Sihat: Kenal Pasti Peratusan Lemak Dalam Badan

Salam pembaca,

tips-diet-check-body-fat-percentage-men-women-

Apa yang anda tahu pasal body fat % atau di dalam bahasa melayu peratusan lemak dalam badan? Adakah semua lemak itu tidak bagus ataupun adakah lemak itu bagus?

Sebenarnya body fat % terbahagi kepada dua. Pertama storage body fat dan yang kedua essential body fat. Apa pula perbezaannya?

Essential body fat = Wajib diperlukan dalam badan untuk mengekalkan fungsi kehidupan
Storage body fat = Tidak wajib diperlukan dalam badan.

Peratusan lemak dalam badan untuk lelaki dan wanita adalah berbeza. Wanita lebih memerlukan lebih banyak lemak berbanding lelaki terutama di bahagian tertentu seperti pehan dan punggung untuk proses melahirkan anak. Oleh sebab itu peratusan lemak yang ideal bagi lelaki adalah lebih rendah berbanding wanita. Peratusan lemak yang ideal untuk lelaki ialah 1-3%, manakala untuk wanita pula 10-13%.

Cuba kita lihat bentuk badan para ahli sukan...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Tips 5M Badan Cepat Sihat Dan Cergas Selepas Bersalin

Salam pembaca,

set bersalin terbaik

Seronok saya baca pengalaman ibu-ibu yang berpantang dengan produk Shaklee. Ada yang saya baca dalam FB group ahli Shaklee, ada yang saya baca dari FB group pelanggan Shaklee dan ada juga yang saya baca dari blog semasa blogwalking. Boleh dikatakan hampir semua ibu-ibu ni bagi tahu Set Berpantang Shaklee memang terbaik, sangat jimat dan tahan lama. Saya pula nak kongsi pengalaman masih belum ada lagi. Hehehe..

Masa dalam pantang apa yang ibu-ibu ni risaukan ialah badan lemah, tidur tak cukup, luka bersalin lambat sembuh, susu badan sikit dan macam-macam lagi. Jadi tak hairan lah bila bab nak memilih set bersalin yang sesuai berbulan-bulan buat survey. Baca blog lah, tanya kawan-kawan atau pun adik-beradik. Lepas tu buat perbandingan yang mana satu lagi bagus. Lebih-lebih lagi yang nak lahirkan anak sulung. Betul tak? Hahaha.. Biasalah tu.. Perkara normal orang perempuan korek info sana sini. Yang lelaki kena korek tabung untuk tolong bayarkan. Hehe..

Tips 5M Badan Cepat...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Step Test: Uji Tahap Kecergasan

Salam pembaca,

how-to-do-step-excercise

Pernah dengar pasal ‘Step Test‘ tak? Saya memang tak tahu langsung pasal ‘Step Test’. Semasa pergi ke Pameran Kesihatan Jantung pada bulan lepas baru saya tahu tentang ‘Step Test’. Rupa-rupanya ‘Step Test’ ialah satu cara untuk kita uji tahap kecergasan kardiovaskular.

Apa yang perlu saya lakukan ialah cuma pijak atas platform yang disediakan dan turun daripada kotak tersebut. Cuba lakukan berulang kali secara konsisten dalam kiraan 4 (UP UP DOWN DOWN) selama 3 minit. Macam susah nak paham apa yang saya tuliskan? Hehehe.. Sebenarnya lebih kurang macam gambar di bawah ni. Setiap kali petugas tu cakap UP UP, posisi saya adalah di atas platform, bila dia cakap DOWN DOWN saya kena turun ke bawah.

contoh ujian step test

Selepas tamat 3 minit saya teruskan berdiri. Petugas tak bagi saya duduk. Tapi memang saya tak kan duduk pun. Hehehe.. Kemudian dia periksa denyutan nadi dalam masa satu minit. Dan keputusannya ialah…… Denyutan nadi saya lebih kurang 144/minit...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Sambutan Hari Jantung Sedunia 2014 di Mid Valley

Salam pembaca,

pameran-jantung-kesihatan-malaysia-mid-valley-4

Tahu tak setiap tahun ada sambutan untuk hari jantung yang diadakan diseluruh negara? Tujuan sambutan ini diadakan ialah untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang betapa pentingnya menjaga kesihatan jantung. Untuk tahun ini hari jantung sedunia disambut pada 29 September 2014. Untuk tahun ni Yayasan Jantung Malaysia, Institut Jantung Negara, Woman’s Heart Health Association dan NHAM (National Heart Association Malaysia) bersama penaja bersama telah mengadakan pameran kesihatan jantung bertempat di Exhibition Center, Mid Valley Megamall pada 27-28 September 2014.

Kalau tahun lepas dah pergi, tahun ni pergi lagi. Ehh, dah jadi macam aktiviti tahunan pulak. Hahah.. Seronok apa pergi pameran kesihatan macam ni. Dapat belajar banyak benda baru disamping tingkatkan kesedaran pentingnya jaga kesihatan terutama jantung. Dan masa ni lah kita boleh buat ujian saringan kesihatan secara PERCUMA! 😛

Ada banyak aktiviti yang disediakan pada hari tersebut. Ada pemeriksaan kes...

Jom Baca Lebih Lanjut.......