Category Tips

Kisah Benar Orang Yang Takut Nak Telan Pil Vitamin Atau Ubat

Salam pembaca,

Ada tak yang jenis penakut untuk telan pil vitamin atau pun ubat? Macam saya tak kisah saiz pil tu besar atau kecil. Boleh jer anak tekak ni terima dan telan. Makan 2 pil serentak pun boleh. Tapi ada sesetengah orang ada yang memang payah nak telan pil ni. Nak pulak kalau pil tu saiznya besar. Sebelum nak telan tu terkebil-kebil biji mata tengok pil tu. Ada yang guna cara dengan patahkan dua bahagian baru telan, ada juga yang hancurkan terus. Nak khasiat punya pasal, macam-macam cara pun sanggup.

tips-makan-vitamin-shakleeOrang lelaki memang susah nak makan vitamin ni. Nak kena suapkan baru makan. Setuju tak? πŸ˜€ Kredit: Google

Saya nak kongsi kisah dua orang adik beradik saya yang jenis susah nak telan pil. Sorang kakak saya dan sorang lagi adik bongsu. Yang adik bongsu ni daripada dia kecik sampailah dah besar memang susah betul nak telan pil. Dia kalau demam, bila disuruh makan panadol memang tak nak punyalah. Untuk paksa dia makan, mak saya akan patahkan pil panadol tu jadi dua...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

7 Tips Sebelum Melakukan Aktiviti Outdoor

Salam pembaca,

Sekarang ni hobi saya di hujung minggu ialah melakukan aktiviti outdoor.. Semua nie gara-gara tahap keboringan hidup ‘berdua’.. Kalau dulu hujung minggu melepak dekat rumah layan movie atau jalan-jalan dekat shopping kompleks.. Tapi sekarang hujung minggu menyusun jadual nak memanjat bukit, buat sukan ekstrem dan sebagainya.. Yeaahh.. dah dapat balik momentum ‘adreanlin rush’ sebelum bergelar isteri..

Tapi untuk suami pula dia tak biasa dengan aktiviti macam nie.. Cara dia membakar kalori dengan mengambil job sebagai part time photographer untuk majlis kahwin atau jalan-jalan ambil gambar sebagai hobi.. Nie hobi orang kaya namanya.. Sebab gajet untuk ambil gambar bukan nya murah, mahal-mahal semuannya.. Haha… Tapi dengan hobi ni dapat juga cari duit tambahan untuk kahwin katanya.. Sekarang dah jarang buat, sebab banyak sangat persaingan yang tidak sihat.. Hehe…

Nak melibatkan dia untuk join aktiviti outdoor memang payah sikit lah pada mulanya....

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Makan Vitamin Tambahan Seumpama Merokok

Salam pembaca,

Dah lama rasanya tak menyumbangkan artikel kat blog ni, kebelakangan ni sibuk sket dengan blog www.shamphotography.com …hihihi. πŸ˜€

Mesti korang tertanya-tanya tentang tajuk entri di atas β€œApa kaitannya vitamin tambahan dengan rokok?” dan β€œKenapa pulak makan vitamin tambahan seumpama merokok?”. Β Rilek semua! rilek!…. jangan marah-marah atau bingung. Jom aku terangkan maksud sebenarnya entri ini dan segala penulisan entri ini adalah berdasarkan pendapat aku sendiri, tidak diciplak daripada mana-mana website atau blog.

Seperti yang aku pernah cerita pengalaman aku untuk berhenti merokok dulu di entri “Vitamin E Shaklee Boleh Membantu Berhenti Merokok – Betul ker?” Alhamdulillah!, sehingga ke hari ini aku tak sentuh atau pegang walaupun sebatang rokok dan aku rasa paru-paru aku akan tersenyum riang kerana tidak perlu dipaksa menyedut asap rokok...

Jom Baca Lebih Lanjut.......