Category Umum

Multivitamin Tertua Di Dunia Sambut Ulang Tahun Yang ke-100

Salam,

Tahukah anda bahawa multivitamin yang pertama di dunia dihasilkan pada tahun 1915? Pakar saintis yang berjaya menemui formula tersebut ialah Dr. Forrest C. Shaklee. Dan multivitamin tersebut masih lagi bertahan sehingga ke hari ini. Ini bermakna usia multivitamin tersebut telah pun memasuki 1 abad, bersamaan dengan 100 tahun. Wow!!

Vitamin mana yang mampu dapat bertahan sehingga 100 tahun ni? Syarikat mana pula yang menghasilkan vitamin tersebut? Jeng jeng jeng….

100years-vitalea-shaklee

Syarikat mana lagi yang mampu bertahan lama kalau bukan Shaklee Corporation. Dan multivitamin yang dimaksudkan pula ialah Vitalea. Pada awalnya ianya dikenali Vitalized Mineral (dalam bentuk cecair), tetapi kini telah bertukar dalam bentuk tablet.

Tapi, bukan sebarangan bentuk tablet tau. Tablet vitalea dihasilkan menggunakan teknologi terkini yang dikenali sebagai “Explo-Tab”. Sebab itu Vitalea juga adalah vitamin yang paling cepat larut di dalam air.

multivitamin-pertama-didunia-vitalea-shaklee

artikel-multivitamin-vitalea-shakleeArtikel rencana kesihatan yang pernah disiarkan di dalam majalah i...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Sambutan Hari Jantung Sedunia 2014 di Mid Valley

Salam pembaca,

pameran-jantung-kesihatan-malaysia-mid-valley-4

Tahu tak setiap tahun ada sambutan untuk hari jantung yang diadakan diseluruh negara? Tujuan sambutan ini diadakan ialah untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang betapa pentingnya menjaga kesihatan jantung. Untuk tahun ini hari jantung sedunia disambut pada 29 September 2014. Untuk tahun ni Yayasan Jantung Malaysia, Institut Jantung Negara, Woman’s Heart Health Association dan NHAM (National Heart Association Malaysia) bersama penaja bersama telah mengadakan pameran kesihatan jantung bertempat di Exhibition Center, Mid Valley Megamall pada 27-28 September 2014.

Kalau tahun lepas dah pergi, tahun ni pergi lagi. Ehh, dah jadi macam aktiviti tahunan pulak. Hahah.. Seronok apa pergi pameran kesihatan macam ni. Dapat belajar banyak benda baru disamping tingkatkan kesedaran pentingnya jaga kesihatan terutama jantung. Dan masa ni lah kita boleh buat ujian saringan kesihatan secara PERCUMA! 😛

Ada banyak aktiviti yang disediakan pada hari tersebut. Ada pemeriksaan kes...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Waktu-Waktu Yang Mustajab Untuk Berdoa

Salam pembaca,

 Nabi Muhammad SAW bersabda: Doa umpama senjata orang Mukmin dan sendi kekuatan agama juga cahaya yang berkilauan di langit dan bersinar di bumi.” (Riwayat al-Hakim)

Allah berfirman: “Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya aku perkenankan doa permohonan kamu itu. Sesungguhnya orang yang sombong, takbur daripada beriabadat dan berdoa kepada-Ku, akan masuk neraka jahanam dalam keadaan hina.” (Surah al-Mu’min, ayat 60)

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Sesiapa yang terbuka hatinya untuk berdoa, terbuka baginya pintu-pintu rahmat dari Allah dan sekiranya tidak meminta sesuatu dari Allah yang disukainya melebihi permintaannya supaya diberi akibat.” (Riwayat at-Tarmizi)

waktu-mustajab-untuk-berdoa

Berdasarkan pada keterangan ayat di atas lihatlah betapa hebatnya kuasa do’a. Kita digalakkan sentiasa berdo’a kepada Allah s.w.t tidak kira sama ada waktu kita senang ataupun waktu susah. Lazimnya bila ditimpa musibah atau berhajat kan sesuatu baru kita berdoa bersungguh-sungguh...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Promosi Buffet Ramadhan Terbaik Ala Kampung di Royale Bintang Kuala Lumpur

Salam pembaca,

Alhamdulillah.. Tanggal 29 Jun 2014 umat Islam seluruh Malaysia akan menjalani ibadah berpuasa. Apabila tiba sahaja bulan ramadhan antara perkara yang selalu disembangkan ialah juadah untuk berbuka puasa. Ada yang suka mengunjungi bazar ramadhan kerana pelbagai pilihan makanan yang menarik. Ada juga yang suka memasak sendiri dengan menu-menu baru untuk hidangan keluarga. Dan tak lupa juga ada yang memilih untuk berbuka puasa di luar seperti di restoran atau hotel yang menyediakan hidangan buffet yang menarik. Apa sahaja pilihan kita untuk berbuka asalkan ianya menepati selera masing-masing.

Ramadhan-e-newsletter-buffet-shamphotography-bulan-puasa

Bercakap pasal hidangan buffet ni saya boleh cadangkan satu lokasi berbuka puasa yang memang menarik terutama bagi mereka yang gemar masakan ala kampung. Tempat tersebut ialah The Royale Bintang Kuala Lumpur. Sepanjang bulan ramadhan ini, Sunflower Brasserie menyediakan pelbagai juadah berbuka puasa dengan lebih 100 jenis sajian yang berkonsepkan citarasa ala kampung...

Jom Baca Lebih Lanjut.......