Slide # 1
 

Diari Diet Perlu Atau Tidak Untuk Turun Berat Badan

Salam Pembaca,

Bercita-cita nak turunkan berat badan..? Dah ada target apa yang perlu dilakukan..? Makan produk kurus pula tapi tak berkesan..? Atau give up sebab tak pernah berjaya untuk kurus..?

Hehe.. Jangan ingat senang nak turunkan berat badan dalam masa yang singkat..  Turunk 10kg 14 hari.. Wow…!! Kalau tengok iklan produk kurus macam ni menarik sangat.. Tapi sebenarnya ape yang anda hilang..? Cuma hilang berat air dalam badan sebab elak pengambilan kaborhidrat semasa diet.. Yang mana cara macam nie tak bagus.. Dan apa yang jadi lepas berhenti..? Maka jadi lah program diet ‘Yo-Yo’ .. atau Yoyo orrr jerrr.. Hehe… Berat badan pun akan naik semula secara mendadak.. Mungkin akan naik lebih daripada berat yang asal..

Kawal Berat Badan Dengan Diari Diet?

set-kurus-berkesan-shaklee

Gambar sekadar hiasan

Salah satu cara untuk turun berat badan ialah dengan diari diet.. Sediakan satu buku nota kecil untuk dijadikan sebagai diari.. Sebagai permulaan cuba seminggu dahulu.. Tulis setiap hari dalam diari senarai makanan yang diambil.. Kalau makan 3 kali sehari, tulis 3 menu yang diambil.. Kemudian tulis juga apa senaman yang kita buat.. Tak kisah lah senaman apa sekali pun.. Malah  naik tangga turun tangga pun senaman juga tau.. Kemudian boleh lah google sendiri kandungan kalori bagi setiap makanan tersebut.. Kalau dari pek pembungkusan boleh tengok dekat bahagian fakta nutrisi..

Bila ada diari diet boleh dijadikan sebagai salah satu usaha untuk kita kawal berat badan.. Kita boleh lihat semula senarai makanan yang telah diambil dan berapakah kalori yang telah berjaya di bakar.. Dalam proses penurunan berat badan sangat penting untuk kita ambil tahu dan kawal pengambilan kalori harian.. Begitu juga dengan jenis senaman.. kadang-kadang kita rasa dah buat senaman dan jaga makan.. tapi bila buka balik diari diet rupa nya tidak… kalau terkawal ok lah.. kalau terlebih..? Sendiri mau ingat lah… Hehehe….

Kalau buat entri pasal turun berat badan atau diet sihat memang tak cukup satu entri.. Kena ada banyak episod.. Macam drama cerita melayu.. Hehe… Cukuplah saya berkongsi pasal diari diet kali ni.. Bagi yang tengah berdiet tu boleh lah cuba tips diari diet..

Oh ya.. Saya baru jer beli diari diet dari blogger yang saya rasa expert bab diet sihat iaitu Sususejat.. Diari Diet yang beliau jual  sangat bagus dan menarik.. Boleh klik kat Diari Diet Sususejat untuk maklumat lanjut.. Saya beli sebab nak belajar dan jadikan sebagai panduan supaya dapat berkongsi tips dengan customer saya.. 🙂

set-kurus-shaklee

set-kurus-shaklee

Kalau masih belum berjaya turun berat badan boleh cuba Set Kurus Shaklee.. Program diet Shaklee bertindak melalui 3 cara iaitu Bakar, Buang dan Bina.. Dengan bantuan program diet,  proses penurunan berat badan akan lebih dapat dilihat.. Contohnya nak pergi kedai naik basikal atau pun pergi dengan jalan kaki.. Tujuan dan matlamat adalah sama, nak pergi kedai.. Tapi yang mana satu yang lebih cepat sampai..?

 Kalau berminat, boleh lah hubungi saya. Insya-allah saya boleh membantu.. 🙂

Follow Cheq Eem on Google+!

Disclaimer:
* Segala kenyataan di dalam blog ini tidak dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Cheq eem
Shaklee Independent Distributor
ID 917511

SMS/WhatsApp – 012-3257744

Hubungi Kami | Order Produk

One comment to Diari Diet Perlu Atau Tidak Untuk Turun Berat Badan

Isikan Komen Anda Disini