Info, Tips and Cara Pengambilan Vitamin

Dekat sini saya nak kongsikan sedikit info dan tips kepada korang tentang cara pengambilan vitamin seharian. Cara pengambilan vitamin pon kene betul caranya baru dapat hasil yang memuaskan, bukan nya main makan. Sama jugak macam kita nak memasak. Contoh nya masak nasi, setiap jenis beras lain sukatan air yg diperlukan. Eh, tetiba ada tips memasak plak.. Hehe.. Itu saya bagi contoh jer..

Jadi sebelum makan segala jenis vitamin kenal pasti dulu kandungan vitamin yang kita amek. Sebabnya setiap vitamin itu mempunyai fungsi nya yg tersendiri. Jom baca list di bawah nie sebagai panduan korang semua dan jugak saya…

1. Protein- Sebaiknya diambil di waktu pagi semasa pesut kosong..kerana waktu pagi metabolisme kita tinggi..

2. Alfalfa- Tidak boleh diambil bersama Vit E atau GLA.. Vit E akan menghalang penyerapan alfalfa

3. Ostematrix- Kalsium sebaiknya diambil di waktu malam..sebelum tidur

4. Vit C- Patahkan 2 dahulu semasa demam, batuk atau selsema

5. Vitalea- Jangan diambil dengan miman bersusu kerana boleh mengganggu efisiensi penyerapan zat besi(iron). Diambil bersama dengan vitamin C kerana iron memerlukan vitamin C untuk lebih mudah diserap dlm kes vitalea ni rasa tak amik dgn vit C sekali pun takpa sbb dlm vitalea itself dah ade vit c

6.Vitamin Larut Lemak ( A, D,E K) – Diambil selepas mengambil makanan berlemak / berminyak kerana vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan.

7. Jangan mengambil vitamin dengan minuman berkafein kerana ianya kan menggangu penyerapan vitamin di dalam badan kita. Jadi klu peminat kafein tegar mcm saya nie jarak kan pengambilan 1 jam sebelum atau selepas makan suplemen.

Disclaimer:
* Segala kenyataan di dalam blog ini tidak dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Follow Cheq Eem on Google+!

Cheq eem
Shaklee Independent Distributor
ID 917511

SMS/WhatsApp – 012-3257744

Hubungi Kami | Order Produk