Kebaikan Minyak Ikan, DHA, EPA, OMEGA 3 Untuk Kesihatan

Kita selalu dengar tentang suplement yg berasaskan minyak ikan atau fish oil untuk kesihatan kita.. Tetapi kita jarang untuk ambil tau dengan lebih lanjut ape kelebihan yang ada dlm minyak ikan.. Tahukah anda bahawa minyak ikan ini dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan tubuh badan kita..  Jom cekidout…

fish-oil-minyak-ikan-omega-3-vitamin4kesihatan
Sumber utama

Sumber utama DHA ialah dari ikan laut dalam seperti salmon, ikan kod, ikan tuna dan ikan mackerel. Persediaan minyak ikan (fish oil) yang banyak dijual di farmasi-farmasi mengandungi DHA dan satu lagi bahan yang dinamakan EPA. DHA dan EPA membentuk Omega-3.

“Fish oil is used for a wide range of conditions. It is most often used for conditions related to the heart and blood system. Some people use fish oil to lower blood pressure or triglyceride levels (fats related to cholesterol). Fish oil has also been tried for preventing heart disease or stroke. The scientific evidence suggests that fish oil really does lower high triglycerides, and it also seems to help prevent heart disease and stroke when taken in the recommended amounts. Ironically, taking too much fish oil can actually increase the risk of stroke.”        

*Sumber rujukan dari www.webmd.com

Kebaikan Minyak Ikan

 – menjaga kesihatan jantung

 – meningkatkan tahap kolestrol baik dan mengurangkan tahap kolestrol jahat

 – merendahkan risiko terkena angin ahmar / strok

 – pengambilan secara berterusan dapat mencegah penyakit sakit buah pinggang

 – dapat meningkat kan IQ  (baik untuk kanak-kanak) dan meningkat kan daya ingatan (baik untuk org tua yg mengidap penyakit alzheimer.

– ideal untuk menurunkan berat badan atau untuk KURUS

– membantu dalam meningkatkan kesihatan penglihatan

– meningkatkan tahap imuniti (kurang selsema, demam, sakit kepala dll)

– sangat baik untuk ibu mengandung kerana dpt mengurangkan risiko keguguran

– dapat mengurangkan risiko penyakit asthma

– membantu mengawal emosi untuk mengelak kan penyakit kemurungan, kesedihan, dll

– membantu meningkatkan tahap kesuburan bagi lelaki

 * Sumber rujukan adalah dari www.webdm.com , www.menfitness.com , Organic Facts.net

Memang banyak kelebihan yg dpt kita perolehi klu makan Omega Guard nie… Sangat sesuai untuk seisi keluarga kerana baik untuk wanita, lelaki, kanak-kanak dan orang tua. Memang tak rugi kalau kita beli Omega Guard sebagai makanan tambahan untuk seisi keluarga.

Dah baca smpi bawah nie ada kesedaran tak nak beli Omega Guard? Kalau dah ada tu berita baik untuk korang sbb nya Shaklee tgh ada promosi istimewa untuk produk Omega Guard. Jadi cepat-cepat lah hubungi saya untuk dpt kan HARGA TERBAIK!

Disclaimer:
* Segala kenyataan di dalam blog ini tidak dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Follow Cheq Eem on Google+!

Cheq eem
Shaklee Independent Distributor
ID 917511

SMS/WhatsApp – 012-3257744

Hubungi Kami | Order Produk

6 comments to Kebaikan Minyak Ikan, DHA, EPA, OMEGA 3 Untuk Kesihatan

  • siti najihah jamal  says:

    saya mempunyai masalah ketahanan badan yang lemah…..jadi saya ingin tahu apakah produk ini berkesan untuk saya.apakah ada kesan sampingan untuk jangka masa panjang apabila menggunakan produk ini

    • Cheq Eem  says:

      hai siti najihah.. kalau antibodi badan lemah cadangan vitamin yg sesuai ialah multivitamin dan mineral, vitamin C dan b complex.. ini adalah vitamin asas yang perlu kita ambil setiap hari…

      tentang kesan sampingan pula mesti lah ada… tapi kesan yang positif.. badan akan terasa lebih sihat! 🙂

  • ryna  says:

    nak tanya .bagaimana pula untuk makanan tambahan bagi menambahkan berat badan yg ideal ?

  • Muhammad Akbar bin Abdullah  says:


    Info yang menarik mengenai minyak ikan Omega-3. Memang pengambilan minyak ikan Omega-3 banyak mendatangkan manfaat kesihatan. Namun pengambilan minyak ikan Omega-3 boleh juga mendatangkan kemudaratan sekiranya ianya diambil dalam dos yang berlebihan. Antaranya ialah ia boleh mendatangkan ‘reversal effect’ iaitu sistem imunisasi badan yang sepatutnya menjadi lebih kuat dengan pengambilannya akan menjadi lemah. Akibatnya seseorang itu akan mudah mendapat penyakit berjangkit dan penyakit kronik seperti kanser dan sebagainya. Selain itu, kesan terlebih dos minyak ikan Omega-3 juga ialah darah kita akan menjadi terlalu cair lalu meningkatkan risiko perdarahan luaran dan dalaman.

  • Ridz  says:

    berat badan saya 73kg sekarang ni.
    kalau saya guna produk ni rasa2 boleh kurang tak berat badan saya?

  • khairul ridzuan  says:

    saya xnk komenla, just nak tnya bg ssiapa yang tahu, minyak ikan omega 3 ni, memang baik untuk jantung&asthma sungguhla? sebab sya kecil2 dlu memang ada astma ni.. hingga kini, apapun aktiviti lasak saya, agak cepat letih.. bolehkah sya amal fishoil ni, utk supplement sya?

Isikan Komen Anda Disini