Khasiat Susu Ibu Boleh Mencegah Diabetes Di Usia Muda

Salam pembaca,

Baru-baru ni saya ada post keratan akhbar dari The Star pasal ‘Young and Diabetic’ .. Jika ada yang perasan sejak akhir-akhir ni isu penyakit kencing manis sering kali di bincangkan.. Tambahan pula semasa belanjawan negara dibentangkan kerajaan telah menarik semula subsidi gula.. Tapi saya rasa kempen kesedaran penyakit kencing manis adalah sempena ‘World Diabetes Day’ yang disambut setiap tahun pada 14 November.. Kempen sebegini sepatutnya  diingatkan selalu supaya kita sentiasa beringat dan berjaga..

Susu Ibu vs Susu Formula

Baru-baru ni saya ada terbaca kenyataan Dr. Zubaidi Ahmad mengenai mengapa orang dewasa mudah mendapat kencing manis di usia muda di dalam FB fanpage beliau.. Agak menarik kenyataan yang beliau tuliskan dan saya rasa elok dikongsikan bersama dengan rakan blogger yang lain terutama golongan ibu muda.. Jom kita baca..

 

Agaknya mengapa ramai orang dewasa mudah mendapat penyakit kencing manis (diabetesmellitus) di usia muda?Dalam satu kajian yang dilakukan, susu formula akan menyebabkan lebih banyak insulin dikeluarkan dalam tubuh bayi berbanding dengan bayi yang disusukan dengan susu itu, bagi mendapatkan kandungan glucose yang sama.

Ini bermakna, sebagai contoh ringkas, untuk mendapatkan kandungan glucose dalam darah bayi sebanyak 5.0 mmol/ml, bayi yang menyusu susu ibu mengeluarkan 20 unit insulin, sementara bayi yang menyusu susu formula memerlukan lebih 20 unit insulin.

Jika berterusan diberikan susu formula, maka secara perlahan-lahan bayi ini mengalami ‘insulin resistance’, di manalebih banyak insulin digunakan untuk merendahkan kandungan glucose.Apabila bayi menjadi dewasa, ia akan mudah mendapat diabetes mellitus walaupun ibu dan bapanya tidak pernah mengalami penyakit kronik itu.

Susu ibu adalah susu terbaik.

 

 

set trial penyusuan shaklee

Sumber gambar dari Google

SUSU IBU ADALAH SUSU TERBAIK!

Saya sangat menyokong golongan ibu yang komited untuk memberi susu badan sehingga anak mencecah usia 2 tahun.. Kebaikan susu ibu memang tidak dapat dinafikan lagi dalam membantu perkembangan mental dan fizikal seawal bayi dilahirkan.. Ramai golongan ibu muda di luar sana yang mempunyai masalah dengan penyusuan mengambil supplemen Shaklee untuk meningkatkan pengeluaran susu badan.. Alhamdulillah selepas mengamalkannya susu badan bertambah, badan lebih sihat dan dapat turun berat badan.. 🙂

Supplemen adalah makanan tambahan untuk melengkapi kekurangan nutrisi harian.. Konsep demand dan supply masih lagi diperlukan untuk menghasilkan susu badan.. Salah satu kelebihan set penyusuan Shaklee ialah ianya boleh diambil semasa tempoh berpantang.. 🙂

Hubungi saya jika berminat..

Follow Cheq Eem on Google+!

Cheq eem
Shaklee Independent Distributor
ID 917511

SMS/WhatsApp – 012-3257744

Hubungi Kami | Order Produk

2 comments to Khasiat Susu Ibu Boleh Mencegah Diabetes Di Usia Muda

  • Mizz Aiza  says:

    susu formula tinggi dengan kandungan gula menjadikan ia tidak menyihatkan.. susu ibu juga yang terbaik.. 😀

    • Cheq Eem  says:

      ada juga susu formula yang rendah gula.. kene pilih betul2 dan selalunya harga mahal.. kalau susu ibu pula free dan dan tentu berkhasiat… 🙂

Isikan Komen Anda Disini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.