Tips Sihat: Kenal Pasti Peratusan Lemak Dalam Badan

Salam pembaca,

tips-diet-check-body-fat-percentage-men-women-

Apa yang anda tahu pasal body fat % atau di dalam bahasa melayu peratusan lemak dalam badan? Adakah semua lemak itu tidak bagus ataupun adakah lemak itu bagus?

Sebenarnya body fat % terbahagi kepada dua. Pertama storage body fat dan yang kedua essential body fat. Apa pula perbezaannya?

Essential body fat = Wajib diperlukan dalam badan untuk mengekalkan fungsi kehidupan
Storage body fat = Tidak wajib diperlukan dalam badan.

Peratusan lemak dalam badan untuk lelaki dan wanita adalah berbeza. Wanita lebih memerlukan lebih banyak lemak berbanding lelaki terutama di bahagian tertentu seperti pehan dan punggung untuk proses melahirkan anak. Oleh sebab itu peratusan lemak yang ideal bagi lelaki adalah lebih rendah berbanding wanita. Peratusan lemak yang ideal untuk lelaki ialah 1-3%, manakala untuk wanita pula 10-13%.

Cuba kita lihat bentuk badan para ahli sukan...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Multivitamin Tertua Di Dunia Sambut Ulang Tahun Yang ke-100

Salam,

Tahukah anda bahawa multivitamin yang pertama di dunia dihasilkan pada tahun 1915? Pakar saintis yang berjaya menemui formula tersebut ialah Dr. Forrest C. Shaklee. Dan multivitamin tersebut masih lagi bertahan sehingga ke hari ini. Ini bermakna usia multivitamin tersebut telah pun memasuki 1 abad, bersamaan dengan 100 tahun. Wow!!

Vitamin mana yang mampu dapat bertahan sehingga 100 tahun ni? Syarikat mana pula yang menghasilkan vitamin tersebut? Jeng jeng jeng….

100years-vitalea-shaklee

Syarikat mana lagi yang mampu bertahan lama kalau bukan Shaklee Corporation. Dan multivitamin yang dimaksudkan pula ialah Vitalea. Pada awalnya ianya dikenali Vitalized Mineral (dalam bentuk cecair), tetapi kini telah bertukar dalam bentuk tablet.

Tapi, bukan sebarangan bentuk tablet tau. Tablet vitalea dihasilkan menggunakan teknologi terkini yang dikenali sebagai “Explo-Tab”. Sebab itu Vitalea juga adalah vitamin yang paling cepat larut di dalam air.

multivitamin-pertama-didunia-vitalea-shaklee

artikel-multivitamin-vitalea-shakleeArtikel rencana kesihatan yang pernah disiarkan di dalam majalah i...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Kulit Bertambah ‘Flawless’ Selepas Mencuba Seminggu

Salam pembaca,

Saya kalau bab penjagaan kulit muka agak cerewet sedikit. Tak berani nak cuba sembarangan produk penjagaan muka. Nak kata kulit sensitif takda lah pulak. Tapi kalau salah pakai produk kesannya kulit muka akan naik bintik-bintik merah, akan rasa pedih dan kulit menggerutu. Tak suka……!!

Bila saya dah jumpa satu produk yang sesuai saya tak kan bertukar dengan jenama lain. Masa zaman kolej dulu saya setia pakai produk Neutrogena. Bila dah berduit pulak saya cuba The Body Shop. Dua produk ni jer yang saya berani gunakan. Tak berani nak mencuba produk lain. Membazir jer kalau tak kena dengan kulit. Hehehe..

Tapi sekarang ni harga produk Body Shop setiap tahun naik harga. Bila bandingkan dengan produk penjagaan kulit Shaklee lebih kurang jer harganya. Rasa macam nak mencuba pun ada. Tapi takut pulak tak sesuai. Memanglah saya jatuh cinta dengan semua vitamin Shaklee. Tapi belum tentu set penjagaan kulit tu serasi muka. Bila baca testimonial pengguna semua pun berpuas hati...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Rebut Jualan Akhir Tahun Shaklee 2014

Salam pembaca

jualan-promosi-shaklee-akhir-tahun-2014

Y.E.S. Year End Sale.

Yeahh… Sinonim sangat perkataan Y.E.S ni bila sampai hujung tahun kan. Banyak betul jualan murah sana sini. Clearance Sale, Warehouse Sales, Stock Clearance, Bazaar Sales dan macam-macam lagi perkataan yang kreatif untuk tarik perhatian pembeli untuk beli barang yang ditawarkan. Kalau lah duit dalam poket kita ni berkepuk-kepuk memang nak borong semua barang. Hahaha.. Sabar-sabar.. Kena kawal nafsu bila tengok poster jualan murah. Nak beli barang kena buat senarai dulu. Bila nak beli ikut keperluan dan keutamaan.

Bila bab kesihatan ni ramai yang tak ambil berat sangat. Susah sangat nak keluarkan duit untuk berbelanja demi kesihatan. Antara alasannya ‘belum sakit lagi’. Padahal dah macam-macam kempen dari pihak yang bertanggungjawab untuk memberi kesedaran betapa pentingnya konsep ‘mencegah lebih baik daripada merawat‘. Kos rawatan berganda-ganda lebih mahal berbanding kos mencegah...

Jom Baca Lebih Lanjut.......