Slide # 1
 

Supplement Keperluan Harian Atau Pun Tidak

Salam pembaca,

Adakah supplement dalam diet harian perlu atau tidak? Ianya terpulang kepada keperluan masing-masing. Tiada paksaan untuk beli dan makan supplement. Cuma sekadar peringatan dan perkongsian untuk kebaikan bersama. Secara peribadi, saya ambil supplement bertujuan untuk memperbaiki dan memelihara kesihatan. Lagi pun memang terasa sangat perbezaannya sebelum dan selepas ambil supplement ni. Pernah juga skip ambil vitamin yang selalu diambil setiap hari, saja nak test apa jadi kat badan. Memang terasa lah juga perbezaannya. Yang paling ketara ialah keletihan. Kalau makan supplement rileks jer boleh berjaga sampai 12 tengah malam untuk buat kerja. Tapi kalau tak makan, dalam pukul 11 terasa letih dan mengantuk.

supplement shaklee

Sumber gambar dari Google

Tapi pada mereka yang rasa supplement bukan lah keperluan harian adakah kerana 5 sebab di bawah ini? Ini sekadar pandangan peribadi saya.

1. Makan makanan yang berkhasiat

Tak sentuh fast food berbulan-bulan, masak sendiri dan tak makan di restoran, tak makan benda manis-manis dan lain-lain lagi.

Tapi dapatkah kita kawal nafsu makan di Malaysia yang sememang nya mewah dengan pelbagai jenis makanan?

2.  Minum air kosong sahaja

Tak sentuh air berkarbonat atau air manis. Sehari cukup 8 gelas minum air kosong. Kadang-kadang terlebih minum air kosong.

Tapi adakah air yang diminum itu bersih dan ditapis untuk menyingkirkan dari kotoran, klorin, benda asing dan sebagainya?

3. Bersenam

Konsisten tiap-tiap minggu melakukan senaman di kawasan rumah, pusat gym atau di taman sambil menyedut udara yang segar katanya.

Tapi sedar tak kita bahawa udara kita semakin hari semakin tercemar dan kita sentiasa terdedah dengan udara yang tidak sihat seperti asap kenderaan, kilang dan asap rokok.?

4. Makan sayur dan buah

Amalkan diet yang seimbang dengan wajib makan sayur dan buah setiap hari untuk dapatkan khasiat vitamin dan mineral.

Tapi tahu tak sayur dan buah terdedah dengan  racun dan bahan kimia untuk mengekalkan kesegaran? Melainkan sayur dan buah-buahan organik.

5. Dilindungi

Kalau jatuh sakit boleh pergi klinik atau hospital untuk dapatkan bantuan perubatan. Tak perlu bayar pun sebab boleh company atau insuran boleh cover.

Tapi sanggupkah ulang-alik ke hospital dan bergantung pada ubat sedangkan ada pilihan sihat dengan cara semulajadi?

Sekadar renungan:-

Zaman mak ayah kita mungkin tidak perlukan supplement jika dibandingkan dengan zaman kita pada hari ini.. Jika dulu tiada pencemaran udara, tetapi sekarang pembangunan sana sini. Jika dulu air sungai bersih, tetapi sekarang menjadi sisa limpahan toksik. Jika dulu sayur ditanam secara semulajadi, tapi sekarang mengandungi racun dan bahan kimia.

Pandangan saya sebagai seorang penjual vitamin mungkin biasa-biasa sahaja atau mungkin dilihat untuk melariskan produk, tapi pandangan seorang doktor adakah kita perlu ambil vitamin ada logiknya.

p/s: Pernah disindir oleh rakan ‘dah hidup bergantung pada supplement’. Tapi saya 🙂 jer….

 

Follow Cheq Eem on Google+!

Cheq eem
Shaklee Independent Distributor
ID 917511

SMS/WhatsApp – 012-3257744

Hubungi Kami | Order Produk

6 comments to Supplement Keperluan Harian Atau Pun Tidak

  • sobri yaacob  says:

    salam.. perkongsian yg baik..
    makanan suplimen memng diperlukan oleh kita..
    utuk membanti kita cergas setiap hari
    info yg baik

    • Cheq Eem  says:

      salam…. betul tue.. badan kalau selalu sakit dan rasa tak sihat elok amalkan pengambilan supplement… 🙂

  • Riri Maysyuri  says:

    selamat siang dan salam kenal ya ^_^

    • Cheq Eem  says:

      salam kenal juga… 🙂

  • Putri Sukoco  says:

    kunjungan perdana, salam persahabatan

  • AR  says:

    kunjungan perdana, salam blogger

Isikan Komen Anda Disini