Tips Kesihatan tagged posts

Tips Sihat: Kenal Pasti Peratusan Lemak Dalam Badan

Salam pembaca,

tips-diet-check-body-fat-percentage-men-women-

Apa yang anda tahu pasal body fat % atau di dalam bahasa melayu peratusan lemak dalam badan? Adakah semua lemak itu tidak bagus ataupun adakah lemak itu bagus?

Sebenarnya body fat % terbahagi kepada dua. Pertama storage body fat dan yang kedua essential body fat. Apa pula perbezaannya?

Essential body fat = Wajib diperlukan dalam badan untuk mengekalkan fungsi kehidupan
Storage body fat = Tidak wajib diperlukan dalam badan.

Peratusan lemak dalam badan untuk lelaki dan wanita adalah berbeza. Wanita lebih memerlukan lebih banyak lemak berbanding lelaki terutama di bahagian tertentu seperti pehan dan punggung untuk proses melahirkan anak. Oleh sebab itu peratusan lemak yang ideal bagi lelaki adalah lebih rendah berbanding wanita. Peratusan lemak yang ideal untuk lelaki ialah 1-3%, manakala untuk wanita pula 10-13%.

Cuba kita lihat bentuk badan para ahli sukan...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Selamat Datang Bulan Jun, Selamat Menjaga Kesihatan

Salam pembaca,

Dalam tak sedar kita dah pun melangkah masuk bulan Jun, pertengahan bagi tahun 2014. Rasa macam sekejap jer kan. Bila check kalendar (belek cuti sebenarnya.. hehehe) eh, dah bulan 6 lah. Lagi sebulan dah nak berpuasa, lepas tu raya, ujian peperiksaan sekolah, cuti sekolah, bonus akhir tahun dan macam-macam lagi. Jika diizinkan oleh-Nya dan panjang umur melangkah kita masuk ke tahun 2015. Fuhh, memang pantas betul masa berlalu.

Cuba kita imbas kembali apa yang telah berlaku 6 bulan lepas. Apa agaknya yang kita dah lalui. Adakah kenangan manis lebih banyak daripada kenangan pahit? Banyak tak perkara baru yang kita dah belajar? Bagaimana pula dengan keadaan tahap kesihatan? Kalau yang pernah berazam masa awal tahun baru hari tu cuba kita periksa semula. Dah berjaya capai ke belum? Kalau ada yang dah berjaya alhamdulillah. Mission accomplished! Tapi kalau masih belum capai lagi,apa kata kita ambil masa baki 6 bulan terakhir ni untuk kejar semula cita-cita kita.

promosi bulan jun

Untuk saya d...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

10 Tips Mencegah Penyakit Osteoporosis

Salam pembaca,

Pernah dengarn pasal Osteoporosis? Mesti pernah dengarkan kan sebab selalu keluar dalam iklan TV. Tapi tahukah kita apakah maksud Osteoporosis? Perkataan Osteoporosis terbahagi pada dua suku kata. Yang pertama ‘Osteo’ bermaksud ‘ Tulang ‘  dalam bahasa Greek.  Dan suku kata yang ke dua pula ialah ‘Porosis’ yang bermaksud ‘ Lubang ‘ dalam bahasa Yunani. Jadi bila digabungkan Osteoporosis bermaksud tulang yang berlubang atau tulang yang rapuh. Nak tahu macam mana rupa tulang yang rapuh? Tengok gambar di bawah ni.

set kesihatan tulang shaklee

Perbandingan antara tulang yang normal dan tulang yang rapuh (Sumber: Google)

Daripada gambar di atas cuba bayangkan keadaan tulang kita sekiranya tubuh badan  kekurangan kalsium. Macam kain yang dah reputkan? Apa agaknya yang berlaku kalau kain tersebut apabila kita tarik dan ceraikan? Ya, betul. Memang senang untuk koyak. Begitu juga lah dengan tulang. Kalau tak berhati-hati memang senanglah tulang boleh cedera dan patah.

Tulang kita sebenarnya adalah tisu...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Eat Right Wordless Wednessday #26

Salam pembaca,

Kita boleh makan tapi biar lah terkawal. Cuma jangan sampai menjejaskan kesihatan. 🙂

sihat dengan produk shaklee

Follow Cheq Eem on Google+!

iR Cheq eem
Shaklee Independent Distributor
ID 917511

SMS/WhatsApp – 012-3257744

Hubungi Kami | Order Produk

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Rahsia Kecantikan Wanita Alaf Baru

Kisah wanita dan kecantikan memang tidak dapat dipisahkan. Secara fitrahnya setiap wanita ingin kelihatan cantik dan berusaha untuk menjadi wanita yang paling cantik di dalam dunia. Tetapi definasi tentang cantik adalah sangat subjektif untuk ditafsirkan. Setiap orang mempunyai pendapat tersendiri dan mungkin berbeza dengan orang lain. Cantik pada pandangan kita belum tentu cantik pada pandangan orang lain. Pada pandangan saya biarlah kita menjadi orang yang paling cantik di mata insan yang kita sayang.

Ada wanita memang bertuah kerana dianugerahkan memiliki kecantikan semulajadi. Ada sesetengah wanita pula walaupun sudah sempurna tapi bagaikan tidak berpuas hati dengan apa yang ada sehingga sanggup melakukan pembedahan plastik. Jika ingin kelihatan cantik sekali pun janganlah sampai menyiksa diri.

ratu-cantik-dunia-2013Megan Young, 23 tahun berasal dari Filipina merupakan Ratu Cantik Dunia 2013

Rahsia Kecantikan Wanita Alaf Baru

Bagi golongan wanita di alaf baru, kecantikan itu bagaikan satu keperluan...

Jom Baca Lebih Lanjut.......