tips pengambilan vitamin tagged posts

Tips Pengambilan Vitamin Sepanjang Bulan Puasa

Salam pembaca,

Macam mana agaknya nak makan vitamin pada bulan puasa eh? Kalau hari biasa ada waktu sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam. Pada kebiasaanya waktu ni lah kita selalu ambil vitamin lepas makan. Tapi kalau masa bulan puasa cuma ada waktu sahur dan berbuka jer. Macam mana tu? Ha, jangan lupa pula, masa berbuka ada waktu moreh. Jadi kenapa nak kena confuse jadual waktu makan vitamin masa bulan puasa. Kita fikir cara macam ni. Apa yang kita biasa ambil waktu sarapan gantikan dengan waktu sahur, apa yang biasa kita ambil selepas makan tengah hari, ambil selepas berbuka. Dan apa yang biasa kita ambil waktu malam, ambil waktu moreh. Senang jer kan? 🙂

tips pengambilan vitamin

Kalau masih tak berapa nak faham saya bagi contoh jadual pengambilan vitamin bagi mereka yang ambil Set Kurus Shaklee. Katakanlah produk yang diambil ialah Alfalfa, Lecithin, Omega, ESP dan Herb Lax iaitu Set Kurus Premium Shaklee...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Kisah Benar Orang Yang Takut Nak Telan Pil Vitamin Atau Ubat

Salam pembaca,

Ada tak yang jenis penakut untuk telan pil vitamin atau pun ubat? Macam saya tak kisah saiz pil tu besar atau kecil. Boleh jer anak tekak ni terima dan telan. Makan 2 pil serentak pun boleh. Tapi ada sesetengah orang ada yang memang payah nak telan pil ni. Nak pulak kalau pil tu saiznya besar. Sebelum nak telan tu terkebil-kebil biji mata tengok pil tu. Ada yang guna cara dengan patahkan dua bahagian baru telan, ada juga yang hancurkan terus. Nak khasiat punya pasal, macam-macam cara pun sanggup.

tips-makan-vitamin-shakleeOrang lelaki memang susah nak makan vitamin ni. Nak kena suapkan baru makan. Setuju tak? 😀 Kredit: Google

Saya nak kongsi kisah dua orang adik beradik saya yang jenis susah nak telan pil. Sorang kakak saya dan sorang lagi adik bongsu. Yang adik bongsu ni daripada dia kecik sampailah dah besar memang susah betul nak telan pil. Dia kalau demam, bila disuruh makan panadol memang tak nak punyalah. Untuk paksa dia makan, mak saya akan patahkan pil panadol tu jadi dua...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Ambil Vitamin Tapi Tidak Berkesan

Salam buat pembaca,

Pernahkah anda berada di dalam situasi seperti di bawah:-

Situasi A:

Saya dah makan vitamin Shaklee tapi kenapa tak nampak kesannya pun? Badan tetap rasa letih jugak.

Situasi B:

Saya dah makan set kecantikan kulit Shaklee TAPI kenapa jerawat masih keluar? Kenapa parut masih ada? Kenapa kulit masih rasa kering?

Situasi C:

Saya dah makan set kurus Shaklee TAPI kenapa berat saya tak turun?

Hmm… Bila pengguna datang bertanya soalan seperti di atas, saya pula akan bertanya?

Ambil vitamin masa bila?

Pengambilan air putih berapa liter satu hari?

Ada jaga pemakanan tak?

Dah berapa hari ambil vitamin? Konsisten tak cara pengambilan?

Pada saya jika kita tidak kenal sifat vitamin yang kita ambil, jika kita kurang minum air putih, jika kita makan ikut selera anak tekak dan jika kita on off ambil vitamin kita tidak akan dapat rasa kesan selepas ambil vitamin. Kenapa saya katakan begitu? Saya bagi 5 sebab kenapa ambil vitamin tapi tiada kesan.

1...

Jom Baca Lebih Lanjut.......