vitamin semulajadi tagged posts

Multivitamin Tertua Di Dunia Sambut Ulang Tahun Yang ke-100

Salam,

Tahukah anda bahawa multivitamin yang pertama di dunia dihasilkan pada tahun 1915? Pakar saintis yang berjaya menemui formula tersebut ialah Dr. Forrest C. Shaklee. Dan multivitamin tersebut masih lagi bertahan sehingga ke hari ini. Ini bermakna usia multivitamin tersebut telah pun memasuki 1 abad, bersamaan dengan 100 tahun. Wow!!

Vitamin mana yang mampu dapat bertahan sehingga 100 tahun ni? Syarikat mana pula yang menghasilkan vitamin tersebut? Jeng jeng jeng….

100years-vitalea-shaklee

Syarikat mana lagi yang mampu bertahan lama kalau bukan Shaklee Corporation. Dan multivitamin yang dimaksudkan pula ialah Vitalea. Pada awalnya ianya dikenali Vitalized Mineral (dalam bentuk cecair), tetapi kini telah bertukar dalam bentuk tablet.

Tapi, bukan sebarangan bentuk tablet tau. Tablet vitalea dihasilkan menggunakan teknologi terkini yang dikenali sebagai “Explo-Tab”. Sebab itu Vitalea juga adalah vitamin yang paling cepat larut di dalam air.

multivitamin-pertama-didunia-vitalea-shaklee

artikel-multivitamin-vitalea-shakleeArtikel rencana kesihatan yang pernah disiarkan di dalam majalah i...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Dapatkan Set Kurus Shaklee Secara Ansuran

Salam Pembaca,

Saya percaya ramai bakal pembeli produk Shaklee berminat sangat untuk dapat Set Kurus Shaklee. Keberkesanan produk Shaklee untuk program penurunan berat badan memang terbukti dan yang pasti ianya selamat. Ramai pembeli yang mengamalkan Set Kurus Shaklee gembira dengan hasilnya dan mendapatkan semula berat badan yang diidamkan.

Pecah, Singkir dan Bina

Set Kurus Shaklee ada pelbagai set. Bermula daripada set yang basic hinggalah yang advance. Best kan? Anda boleh pilih set mengikut bajet anda. Untuk pengetahuan anda, program penurunan berat badan Shaklee mengamalkan 3 jenis konsep iaitu detoks sisa toksin, pecah dan bakar lemak dan akhir sekali bina otot melalui minuman protein.

Memecah dan Membakar Lemak (Lecithin, Omega Guard)
Fungsi utama Lecithin ialah memecahkan lemak. Tahukah anda apabila umur semakin meningkat, kadar metabolisma didalam badan semakin rendah.Metabolisma dengan bahasa mudah nya ialah proses pembakaran kalori yang dilakukan oleh badan...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Ambil Vitamin Tapi Tidak Berkesan

Salam buat pembaca,

Pernahkah anda berada di dalam situasi seperti di bawah:-

Situasi A:

Saya dah makan vitamin Shaklee tapi kenapa tak nampak kesannya pun? Badan tetap rasa letih jugak.

Situasi B:

Saya dah makan set kecantikan kulit Shaklee TAPI kenapa jerawat masih keluar? Kenapa parut masih ada? Kenapa kulit masih rasa kering?

Situasi C:

Saya dah makan set kurus Shaklee TAPI kenapa berat saya tak turun?

Hmm… Bila pengguna datang bertanya soalan seperti di atas, saya pula akan bertanya?

Ambil vitamin masa bila?

Pengambilan air putih berapa liter satu hari?

Ada jaga pemakanan tak?

Dah berapa hari ambil vitamin? Konsisten tak cara pengambilan?

Pada saya jika kita tidak kenal sifat vitamin yang kita ambil, jika kita kurang minum air putih, jika kita makan ikut selera anak tekak dan jika kita on off ambil vitamin kita tidak akan dapat rasa kesan selepas ambil vitamin. Kenapa saya katakan begitu? Saya bagi 5 sebab kenapa ambil vitamin tapi tiada kesan.

1...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Nutriferon boleh meningkatkan imunisasi badan semulajadi

Salam pembaca,

Bagaimana kesihatan anda? Dengan cuaca negara kita yang sekejap panas, sekejap hujan memang senang nak demam dan selsema akibat perubahan cuaca yang tak menentu. Jika badan kita lemah sistem pertahanan badan lagi lah mudah terkena serangan virus kan. Bila dah deman, batuk dan selsema datang serentak, nak buat keje seharian pon susah. Saya paling tak suka bila demam dan selsema. Rasa nak cabut jer hidung tu, asik meleleh jer.. hehehe…

Suka atau pon tak virus demam datang jugak dekat saya.. Mula-mula sakit kepala, kemudian badan dah mula rasa panas akhir sekali hidung pon meleleh. Nasib baik package batuk tak disertakan sekali.. Saya pulak tak suka pegi klinik dan makan ubat. Lebih-lebih lagi kalau ke klinik panel, sama jer ubat yang dibagi. Kandungan dadah di dalam ubat bukan nya baik untuk tubuh badan kita. Yang paling tak suka ialah tunggu giliran. Tapi kalau rasa nak MC dan malas pegi keje boleh lah pegi klinik.. hehehe…

Memandangkan saya nie ahli Shaklee rasanya elok...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

14 Tips Pemakanan dan Diet Untuk Dikongsikan Bersama

Salam kepada semua pembaca,

Pengambilan vitamin tambahan bukanlah satu cara untuk kita menjaga kesihatan badan. Selain daripada kita mengambil vitamin tambahan setiap hari, kesihatan badan juga harus dijaga dengan cara pemakanan dan diet yang sempurna serta  haruslah dipantau secara berkala. Di era yang serba moden ini, kebanyakkan daripada kita sering mengabaikan cara pemakanan serta diet harian oleh kerana kesibukkan urusan kerja dan disinilah vitamin tambahan memainkan peranan yang penting supaya dapat membantu badan kita untuk kekal bertenaga dan sihat.

Piramid Makanan Diet Sihat

Apa yang saya nak kongsikan disini ialah 14 tips pemakanan dan diet yang sihat sebagai panduan kita semua termasuklah saya serta keluarga saya. Pengambilan vitamin tambahan bukan bermaksud kesihatan anda sudah terjamin, ia cuma membantu kepada penjagaan badan tetapi  pemakanan dan diet yang sihat perlu juga diambil kira.

Tips 1. Makan pelbagai jenis makanan

Tiada 1 jenis makanan dapat membekalkan kesemua tenaga, nutrien dan kompo...

Jom Baca Lebih Lanjut.......