wordpress tutorial tagged posts

Entri Tutorial (Bagaimana untuk menggunakan [email protected] ke dalam Blog anda)

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia.

Entri tutorial ini adalah sambungan daripada Entri Tutorial (Bagaimana untuk install Widget/Plugin ke WordPress Engine anda). Kedua-dua entri ini saya memfokuskan kepada penggunaan [email protected] WordPress anda. Saya harap anda telah faham fungsi penggunaan Widget dan Plugin WordPress dan anda juga sudah mencuba dengan sendiri cara-cara untuk install [email protected] ke dalam WordPress Engine anda. Segala tutorial yang saya sediakan ini adalah untuk anda dan saya amat berbesar hati kerana dapat berkongsi ilmu dengan anda.

wordpress-tag-cloud-plugin-names

Saya rasa anda sudah tahu cara-cara untuk install [email protected] di WordPress anda berdasar tutorial saya sebelum ini dan entri ini pula saya ingin berkongsi dengan lebih lanjut lagi mengenai penggunaan [email protected] di blog anda. Saya pasti anda mesti tertanya-tanya, “Apa nak buat lepas install widget dan plugin ni?” ,”Kat mana nak letak widget dan plugin ni?” atau “Macam mana nak masukkan [email protected] ke dalam blog?….. Untuk tutor...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Entri Tutorial (Bagaimana untuk install Widget/Plugin ke WordPress Engine anda)

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia.

Pada entri tutorial yang lepas, saya telah berkongsi dengan anda semua panduan “Bagaimana untuk set-up Blog anda”. Saya harap ramai yang telah mencuba untuk membangunkan blog wordpress mereka sendiri,  terutama rakan-rakan Shaklee. Tutorial saya sebenarnya banyak difokuskan penggunaan blog yang menggunakan WordPress Engine. Saya sebenarnya telah lama menggunakan WordPress dan selesa dengan perisian WordPress ini. Ada juga rakan-rakan yang meminta bantuan saya untuk  set-up blog WordPress mereka.

Dan pada entri tutorial kali ini, saya ingin berkongsi dengan anda bagaimana untuk install sidebar widget ataupun plugin  ke WordPress anda.

wordpress-widgets

Apakah itu Widget & Plugin?

Widget adalah modul skrip pra-program yang menawarkan pengguna WordPress menambah kandungan dan ciri-ciri tertentu untuk sidebar dan footer blog anda dengan cara drag and drop. Contoh widget yang sedia ada di dalam WordPress anda adalah seperti post categories, tag clouds, navigation, t...

Jom Baca Lebih Lanjut.......

Entri Tutorial Untuk Dikongsi Bersama (Bagaimana untuk set-up Blog anda)

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia kepada para pembaca blog ini.

Entri kali ini, bukan nak bercerita mengenai vitamin tetapi saya  ingin berkongsi dengan anda semua bagaimana cara atau panduan untuk membangunkan blog anda sama ada untuk kegunaan blog peribadi ataupun perniagaan online. Apa gunanya ilmu itu jika tidak dikongsikan bersama, betul tak?. Entri ini juga khas untuk rakan-rakan Shaklee isteri saya yang ingin membangunkan blog Distributor Shaklee mereka sendiri.

blogs

Ada pelbagai blog engine seperti WordPress, Movable Type, ExpressionEngine, Drupal, Textpattern, Joomla, b2evolution, blogspot dan bermacam-macam lagi. Memang banyak blog engine ni, saya pun tak sempat nak cuba semuanya tapi entri ini saya fokus untuk menggunakan blog engine WordPress.

Apakah Blog Engine?
Blog Engine ini sebenarnya adalah Perisian Blog yang direka khas untuk memudahkan penyelenggaraan weblog kita...

Jom Baca Lebih Lanjut.......