Tips Kesuburan Untuk Suami Isteri Yang Inginkan Anak

Salam pembaca,

Anak adalah pengikat kasih sayang suami isteri. Anak juga adalah anugerah dari Allah s.w.t yang sangat bermakna bagi pasangan yang telah pun berkahwin. Sekiranya masih belum dikurniakan dengan anak, jangan berputus asa. Sebagai hamba-Nya kita kene sentiasa berusaha dan mencari jalan agar dikurniakan anak.

Antara usaha yang boleh kita lakukan ialah buat lah temujanji dengan dokter untuk kenal pasti masalah, amalkan gaya hidup yang sihat dengan bersenam dan makan makanan yang seimbang dan amalkan pengambilan vitamin untuk membekalkan nutrisi penting dalam tubuh badan kita yang tidak dapat diperolehi daripada makanan.

Kenal pasti punca dan masalah

Masalah lambat dapat anak mungkin berpunca daripada wanita atau pun lelaki. Antara masalah daripada golongan wanita ialah masalah haid yang tidak teratur, mempunyai masalah pcos (Polycystic ovary syndrome), mempunyai cyst dan sebagainya. Disebabkan itu lah kita digalakkan untuk berjumpa dengan dokter terlebih dahulu untuk kenal pasti punca masalah anda.

Bagi lelaki pula berkemungkinan disebabkan masalah bilangan sperma yang tidak mencukupi dan sperma kurang berkualiti. Kurang berkualiti disini bermaksud lemah iaitu cepat mati dan tidak berenang atau bergerak pantas untuk menuju ke rahim wanita. Apabila sperma tidak sampai ke rahim wanita maka proses persenyawaan tidak akan berlaku.

Faktor luaran seperti stress, letih dan penat juga menyumbang kepada faktor sukar untuk hamil. Lebih-lebih lagi apabila¬† orang-orang disekeliling kita sering kali bertanya tentang anak akan menyebabkan kita stress. Cakaplah pada mereka “Doa-doa kan lah supaya kami cepat dapat anak”.

Vitamin Kesuburan Suami Isteri

Antara usaha yang boleh kita lakukan ialah dengan mengambil vitamin untuk tingkatkan kesuburan suami isteri. Pastikan vitamin yang kita ambil adalah berasaskan semulajadi seperti Shaklee supaya kesan yang diperolehi lebih selamat dan berkesan. Antara set vitamin yang dicadangkan ialah Vita-Lea, B-Complex dan GLA bagi isteri, manakala Zinc Complex dan Vitamin E untuk suami.

Set Kesuburan Wanita

set-kesuburan-wanita

B-Complex
– Dilengkapi dengan Asid Folic yang membantu dalam merancang kehamilan.
– Membantu dalam mengawal masalah tekanan dan keletihan setelah penat bekerja seharian.

Vita-Lea
– Multivitamin dan mineral yang lengkap untuk keperluan tubuh badan kita supaya kekal bertenaga sepanjang hari.
– Dilengkapi dengan Vitamin A yang membantu dalam meningkatkan kesuburan wanita.

GLA
– Membantu masalah wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak teratur. Kitaran yang tidak teratur sukar untuk tentukan waktu subur kita.
– Meningkatkan lendir serviks(lendir berwarna putih) lebih berkualiti supaya sperm dapat tahan lebih lama sekaligus peluang untuk berlaku persenyawaan lebih tinggi.

Set Kesuburan Lelaki

set-kesuburan-lelaki

Zinc Complex
– Meningkatkan hormon testosteron, bilangan sperma dan keinginan nafsu lelaki

Vitamin E
– Terkenal sebagai anti-oksidan yang kuat supaya sperma dapat hidup lebih lama dan lebih berkualiti.
– Dilengkapi dengan Selenium yang berperanan membantu pergerakan sperma lebih cepat sampai ke dalam rahim wanita.

Ini adalah salah satu testimonial daripada pengguna Shaklee yang berjaya hamil selepas mengambil set kesuburan.

testi-set-kesuburan-shaklee

Cepat atau lambat semua itu adalah rezeki dari Allah s.w.t. Kita sebagai hamba-Nya hanya merancang dan Dia yang menentukan. Jangan mudah berputus asa, berdoa dan sentiasa dekat kan diri kepada-Nya agar segala apa yang diusahakan diberkati oleh-Nya.

Berminat?? Boleh hubungi saya cepat-cepat. Jika ada masalah budget pula jangan risau, saya boleh membantu. Nak tahu cara nya, call/sms/email/whatsapp saya Cheq Eem di 012-3257744.

Cheq eem
Shaklee Independent Distributor
ID 917511

SMS/WhatsApp – 012-3257744

Hubungi Kami | Order Produk

Isikan Komen Anda Disini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.