Beauty

Rawatan atau  Suplemen untuk Putihkan Kulit Dengan Efektif?

Kulit merupakan salah satu aset yang paling berharga bagi seseorang, terutamanya untuk golongan wanita. Oleh itu, sudah semestinya kita melakukan apa saja untuk menjaga, memelihara, dan mencerahkan kulit agar kelihatan lebih berseri, cantik, dan sihat. Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan, ada yang mendapatkan rawatan muka dan ada yang mengambil suplemen untuk putihkan kulit. Tetapi, kaedah manakah yang lebih efektif? 


Rawatan Pemutihan Kulit

Terdapat pelbagai jenis rawatan muka yang boleh anda pilih. Salah satu yang lebih popular ialah facials, peeling, dan laser. 

Kekal awet muda dengan rawatan pemutihan kulit

Facials mengandungi penyedutan udara hangat atau dingin, pencucian wajah, penggunaan masker, dan penyelesaian kosmetik. Peeling pula mengeluarkan sel-sel kulit mati dengan menggunakan asid suksinil atau glikolat. Asid suksinil bekerja dengan memecah ikatan disebalik sel kulit yang mati, manakala glikolat pula membantu untuk melembutkan kulit dan memberikan keanjalan. Laser pula adalah rawatan muka yang agak mahal, tetapi ia telah terbukti berkesan dalam memutihkan kulit dan memberikan kesegaran.

Rawatan muka sendiri mempunyai keberkesanan yang berbeza-beza. Facials, misalnya, hanya memberikan kesan sementara dan tidak boleh dilakukan terlalu kerap. Peeling dan laser, pula, boleh memberikan kesan yang lebih berkesan, tetapi ia juga agak mahal.


Suplemen untuk Putihkan Kulit

Suplemen pemutih kulit boleh diambil secara oral ataupun topikal. Suplemen oral ialah suplemen yang diambil secara peroral, biasanya dalam bentuk pil atau cecair. Beberapa suplemen oral yang popular ialah vitamin C dan kolagen. Manakala suplemen topikal pula ialah suplemen yang digunakan secara luaran, seperti serum atau krim.

Pengambilan suplemen untuk putihkan kulit amat popular di Malaysia

Suplemen pemutih kulit mempunyai kebaikan iaitu ia adalah satu-satunya cara yang boleh memberi kesan secara semulajadi dan sampingan. Selain itu, suplemen pemutih kulit biasanya agak murah dan mudah didapati. Ia juga cukup selamat digunakan dan tidak menyebabkan sebarang kesan buruk pada kulit.

Walau bagaimanapun, suplemen pemutih kulit juga mempunyai kekurangan iaitu ia agak sukar untuk digunakan dan tidak semua orang boleh menggunakannya. Ia juga agak sukar dibawa kemana-mana dan perlu diambil secara teratur agar ia berkesan.

Jadi, mana yang lebih baik? Suplemen untuk putihkan kulit atau rawatan muka? Terpulang kepada anda untuk memilih. Namun, jika anda ingin mendapatkan kesan yang lebih berkesan dan semulajadi, suplemen pemutih kulit merupakan pilihan yang terbaik. Jika anda ingin yang mudah dan cepat, rawatan muka pula adalah pilihan yang terbaik. Pilihlah sesuai dengan keperluan dan budget anda!